Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego

19 sierpnia 2013, 10:41

Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.



Co w użytkownikach Facebooka piszczy?

25 maja 2015, 16:38

Osoby, które na Facebooku umieszczają informacje o swoich związkach uczuciowych z większym prawdopodobieństwem niż inni mają niską samoocenę, uważają psychologowie z londyńskiego Brunel University. Z kolei osoby, które informują o dietach, ćwiczeniach i innych osiągnięciach są zwykle narcyzami.


Niewola 'uczłowiecza' mikrobiom naczelnych

31 sierpnia 2016, 10:09

Badanie specjalistów z Uniwersytetu Minnesoty wykazało, że mikroflora jelitowa małp trzymanych w niewoli upodabnia się do ludzkiej.


Mikrobiomy psów i ludzi bardziej podobne niż podejrzewano

20 kwietnia 2018, 09:27

Ludzkie i psie mikrobiomy mają bardziej podobne geny i reakcje na dietę niż wcześniej sądzono.


Solein – pożywienie z wody, elektryczności i powietrza uratuje Ziemię?

9 lipca 2019, 10:45

Fiński startup Solar Foods produkuje żywność z wody, powietrza i elektryczności, wykorzystując przy tym proces podobny do warzenia piwa. Finowie twierdzą, że pozyskują najbardziej przyjazną środowisku proteinę.


Farnezol, naturalny składnik wielu roślin, pomoże w leczeniu choroby Parkinsona?

3 sierpnia 2021, 14:04

Farnezol, naturalny związek obecny w ziołach, owocach i grzybach, odwraca uszkodzenia mózgu spowodowane chorobą Parkinsona, poinformował międzynarodowy zespół naukowy kierowany przez specjalistów z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Badania nad farnezolem były prowadzone na myszach.


Skład mikrobiomu jelitowego żyraf zależy od gatunku, a nie od diety

26 lutego 2025, 08:54

Skład mikrobiomu jelit żyraf jest nie tyle determinowany tym, co jedzą, ale do jakiego gatunku należą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali i Brown University. Uczeni badali związki pomiędzy dietą a mikrobiomem jelit trzech gatunków żyraf żyjących w Kenii. Ich badania pomogą w ochronie źródeł pożywienia tych zagrożonych wyginięciem zwierząt.


Kuskuslicencja: Creative Commons

Jedz mniej, a pożyjesz dłużej

7 marca 2007, 10:47

Ludzie, którzy jedzą mniej, skuteczniej przetwarzają pokarm na energię, co może się przyczyniać do wydłużenia życia.


Wyjaśniono ochronne działanie błonnika

15 kwietnia 2009, 11:34

Choć zdolność błonnika do ochrony przed rakiem jelita grubego jest znana od wielu lat, nikt nie wiedział dotąd, skąd bierze się ta unikalna właściwość. Dzięki badaczom z Medical College of Georgia dowiedzieliśmy się właśnie, że metabolity tego związku mogą aktywować receptor pozwalający na zniszczenie patologicznie funkcjonujących komórek.


© angelaelse

Zmiana paszy dla krów zredukuje efekt cieplarniany?

20 grudnia 2010, 15:24

Za zmiany klimatyczne obwinia się głównie dwutlenek węgla jako tzw. gaz cieplarniany. Rzadziej mówi się o wytwarzanym przez zwierzęta hodowlane metanie. Sposobem na zmniejszenie emisji metanu przez krowy i owce może być domieszkowanie paszy azotanami i siarczanami.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy